Wat is een Moxa-behandeling?

Moxa, ook wel moxatherapie of moxabranden of Moxabustie, is een begrip uit de acupunctuur. Bij moxa wordt warmte-energie naar een zogenaamd acupunctuurpunt geleid, met als doel een tekort aan qi op te heffen en de qi-stroom te bevorderen.

Geneeskrachtige planten spelen een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van China, Japan, Korea, Vietnam, Tibet en Mongolië. Moxa oftewel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) wordt gedroogt en fijn gestampt, het gruis wordt verbrand of er wordt een soort sigaar van gedraaid. Deze moxa sigaar wordt gebruikt om de huid en acupunctuurpunten te verwarmen met de bedoeling de circulatie van bloed en qi (levensenergie) te stimuleren.

In 2010 promoveerde een fysiotherapeute aan het Erasmus MC op het effect dat moxabranden zou hebben op een stuitligging bij zwangerschap.

Moxa-lamp

De moxa-lamp bestaat uit een infrarood lichtbron, die een keramiekplaat verhit. De in deze keramiekplaat aanwezige mineralen beïnvloeden de infraroodstraling, waardoor een betere therapeutische werking ontstaat en de opname in de huid als erg natuurlijk en behaaglijk ervaren wordt.
De zwarte plaat, in de kop van het apparaat, zendt golven uit die zich in het infrarode gebied van het lichtspectrum bevindt en identiek zijn aan de warmte golven die ontstaan tijdens het moxa branden.

Met een moxalamp doe je uiteindelijk zo ongeveer hetzelfde als met het branden van moxa, namelijk verwarmen. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is. Ook valt natuurlijk op dat de karakteristieke geur van de Bijvoetskruid (moxa) nu ontbreekt, de moxalamp is geurloos. Met behulp van één of juist meerdere naaldjes in de huid laat de warmte zich ook nauwkeurig positioneren.